dinsdag 31 januari 2017

De boeken van januariHet zou een pagina kunnen zijn uit één of andere boek over het populaire 'hygge', maar het komt wel degelijk uit Het nest.


Het nest - Katrien Ballinckx
Non-fictie

Katrien Ballinckx behandelt alle onderwerpen, gaande van tips om het zelfbeeld van uw kroost op te krikken en de gezinsfinanciën te beheren tot het onderhouden van de seksuele relatie met uw partner als hoe je jezelf beter in je vel kan voelen. Uiteindelijk allemaal vanzelfsprekend als je een boek leest over uw nest (aka uw gezin, al kan het in uw huis misschien, zoals in het mijne, ook wel eens een nest zijn).

't Is een boek waarbij je veel 'ahja' en 'oh, dat dacht ik wel' peinst. Als je hoopt dat er een magische formule voor de driehoeksverhouding partner-kinderen-jezelf in neergepend staat, sla dit boek er dan beter niet op na. Maar als je twijfelt over bepaalde zaken binnen de context van uw gezin, kan dit boek wel een helpende hand zijn. Er staan enkele oefeningen in die je helpen om op een objectieve manier de zaken onder ogen te zien, waarna er ook tips zijn die toepasbaar zijn op jouw situatie. Ik zag er bijvoorbeeld door in dat mijn manier van communiceren in bepaalde situaties als een rode lap op een stier werkte, ook al was mijn boodschap niet slecht. 't Zijn zo de kleine dingen die je eigenlijk wel al weet, maar die je moet lezen of horen als je het pas echt wil in zien.De meisjes (The Girls) - Emma Cline
Fictie

Ofte: het relaas van Charles Manson, als je het in een boek zou moeten gieten dat geen biografie is. Alleen heeft goede, ouwe Charles een andere naam gekregen, samen met alle andere personages. Het is heel duidelijk dat dit verhaal voor het merendeel gebaseerd is op de fratsen die Manson en zijn trawanten hebben uitgehaald. (ik bedoelde dit ernstiger dan het overkwam) Misschien was het net iets spannender geweest als er een andere insteek was geweest, of het plot afweek van bovenstaande. Desalniettemin was het een leuk, luchtig boek dat las als een trein.Ga heen, zet een wachter (Go Set a Watchman) - Harper Lee
Fictie

Na meer dan 50 jaar schreef Harper Lee het vervolg op Spaar de spotvogel (To Kill a Mockingbird). Ik verrichte wat opzoekwerk naar hoe het komt dat het zo'n lange tijd heeft geduurd alvorens ze dit tweede boek schreef. Blijkbaar is dit het oorspronkelijke eerste boek dat ze ooit heeft geschreven. De uitgever vond het schijnbaar niet goed genoeg, het werd herschreven en zo zag Spaar de spotvogel het levenslicht. Ik moet bekennen dat ik haar eerste boek nog niet las. Vraag mij niet waarom, maar om één of andere reden heb ik dit boek uit het bibliotheekrek genomen. Waarschijnlijk was het toen net uitgeleend.

Bij vele recensies las ik dat dit boek wat in de schaduw van het eerste staat. Tijdens het lezen snapte ik de hype niet rond dit boek. Het kwam héél traag op gang en was soms droog om te lezen. Ik houd niet van boeken waar uitvoerig dingen in worden beschreven en waar het pagina's lang duurt om bij het item in kwestie te belanden. De onderwerpen die in het boek werden behandeld vond ik wel zeer boeiend, zoals bijvoorbeeld de rassenkwestie in Amerika, nu actueler dan ooit met Trump en zijn moslimban in het achterhoofd.

Al bij al een goed boek, maar wel eentje waar je soms je aandacht bij moet houden. Het is waarschijnlijk aangeraden om toch het eerste boek van Harper Lee te lezen alvorens je met dit boek begint.


Harry Potter & het vervloekte kind, deel I & II (Harry Potter and the Cursed Child, part one and two) - John Tiffany, Jack Thorne, J.K. Rowling
Fictie (al wou ik soms dat het anders was)

Big love for this one! Oh, echt! Ik kreeg dit boek cadeau van mijn lief voor oudejaar, samen met de geïllusteerde versie van Harry Potter and the Chamber of Secrets. Mijn plan bestond erin eerst alle boeken nog een keer opnieuw te lezen en dan pas dit achtste deel ter hand te nemen. Helaas gooide een te rustige ochtend roet in het eten. Ik deed er welgeteld net iets meer dan 24u over om het boek volledig uit te lezen. Omdat het niet echt als boek geschreven is maar als toneelstuk, leest het zo vlot dat je je soms afvraagt of je niet enkele pagina's bent overgeslagen. Langs de ene kant had ik spijt dat het niet in een gewone boekvorm was gegoten, langs de andere kant was het ook wel eens leuk om een toneelscript te lezen.

Voor het overige ga ik echt niets over dit boek verklappen. We hebben allemaal zolang moeten wachten op een vervolg. Het zou zonde zijn mocht je hier dan wat spoilers zien staan. Als je één boek zou moeten lezen, laat het dan alsjeblieft dit zijn. Niet omdat het zo goed is (de eerste boeken waren sowieso beter!), maar gewoon omdat aan Harry Potter-boeken voor boekenwurmen zoveel herinneringen vastzitten. Na al die jaren opnieuw oude bekenden aanschouwen werkt bijzonder zalvend voor de ziel.
Welke boeken ik in februari lees of welke op mijn verlanglijstje staan, kan je steeds volgen op mijn goodreads-account.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen