zaterdag 12 januari 2013

Croque Madame Muffins

Oftewel: croque madame in cocottes!
Met dank aan Rachel Khoo's Little Paris Kitchen.

Zowaar het beste recept dat ik heb ontdekt sinds lang. Het is maar een klein kwartiertje werk om alles te prepareren, je hebt amper afwas en het smaakt 10 keer beter dan de klassieke, gegrilde croque madame!

Ingrediënten:
Voor de bechamelsaus:
- boter
- bloem
- 200 ml melk
- nootmuskaat
- Dijonmosterd
- peper

De croque:
- 8 sneden wit brood (zonder korst)
- 4 eitjes
- ham (in ons geval vegetarisch namaakspul)
- een klein kommetje gesmolten boter
- Gruyèrekaas

How to:
1) Bechamelsaus maken
- Zoals gewoonlijk start je met de roux.
In dit geval 1 afgestreken eetlepel boter smelten, 1 niet-afgestreken eetlepel bloem eronder & goed roeren tot je een soort van deeg krijgt. Deze laat je op het vuur staan & je roert tot je een 'koekjesgeur' ruikt.
- Hieronder meng je 200ml melk, blijf roeren tot de saus dik genoeg is.
- Voeg een theelepeltje Dijonmosterd toe & kruid af met nootmuskaat & peper.

2) Plet elk sneetje brood tot ongeveer de helft van zijn dikte & schik dit in een cocotte. In 1 cocotte gaan 2 sneetjes brood.
3) Vul elke cocotte met ham, een eitje, de saus & geraspte Gruyère bovenaan (in die volgorde!).  
Let op: bij grote eitjes laat je best wat eiwit weg, anders zal er geen saus meer in je cocotte kunnen.
4) Smeer de randjes van het brood in met wat gesmolten boter voor een mooi kleurtje.
5) Voor een zachtgekookt eitje steek je alles 15 minuutjes in de oven (180°C - voorverwarmd). Voor een hardgekookt zal dit 20 minuutjes zijn.

Et voila:


PS: heb je geen cocottes in huis? Je kan dit ook perfect maken in een muffinbakplaat. De croque madames kan je hierna gewoon uit de vormpjes halen & zo op je bord serveren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten